Заняття 2
1.
Які рослини вирощують в господарстві та для чого?
2. Які особливості вирощування рослин (обробіток грунту, використання
добрив, засобів захисту рослин, посівна, збирання урожаю, зберігання)? (переглянути відео із заняття 1)
3.
В чому проявляється зв’язок
рослинництва з тваринництвом?
Методичні матеріали
У сільськогосподарському виробництві Полтавської області більше 60 % прибутків дає рослинництво,
провідними галузями якого є виробництво зернових культур, цукрового буряка,
соняшника.
Важливою особливістю рослинництва є відносна нестабільність показників,
переважно через залежність виробництва від природних умов, крім того,
рослинництво має комплексоутворюючий характер. Специфічною особливістю
рослинництва є також сезонність і нерівномірна тривалість виробничих циклів, що
знижує його ефективність у порівнянні з іншими галузями суспільного
господарства.
Зернові культури
Найбільші посівні площі області займають зернові культури (56,6 %). Основними виробниками зернових культур є Глобинщина (197 тис. т), Новосанжарщина (178 тис. т), Миргородщина (163 тис. т), Семенівщина (147 тис. т), Кобеляччина (125 тис. т). Середня урожайність зернових на Полтавщині становила 27,3 ц /га (2006р). Провідна зернова культура Полтавщини — озима пшениця, питома вага якої в структурі вартості товарної продукції рослинництва становить 16 — 18 %, а в товарній продукції зернових — понад 40 %. Другою культурою за посівними площами та валовим збором зерна є ярий ячмінь, який використовують для внутрішніх потреб (виготовлення пива, корм для тваринництва). Кукурудза за валовим збором зерна є першою серед зернових культур (836 тис. т). У фазі молочної стиглості вона використовується для одержання високопоживного силосу, зерно йде на виготовлення борошна, пластівців, олії, спирту, клею. Дозрілі стебла кукурудзи можуть використовуватись як грубий корм, а також для виготовлення целюлози, ізоляційних матеріалів тощо. Урожайність кукурудзи на зерно в 2006 році склала 40,8 ц/га, тоді як в 2001 році лише 28,1 ц/га.
Значного розвитку за останні роки набуло виробництво круп'яних культур —
гречки та проса. Найбільшу питому вагу посівів гречки серед зернових мають
північна частина області — Чорнухівщина, Гадяччина, Пирятинщина.
Технічні культури
Виробництво технічних культур на Полтавщині представлено вирощуванням
цукрового буряка, сої та соняшника. Питома вага цукрових буряків у структурі
посівних площ в середньому по області становить 5,1 %. Валовий збір цукрового
буряка в 2006 р. склав 2364 тис. т, а середня врожайність становила 294,8 ц/га.
За посівними площами, валовим збором, врожайністю та собівартістю виробництва
цукрового буряка в області склались певні територіальні відмінності, що
пов'язані з структурою ландшафтів, якістю ґрунтів, наявністю трудових ресурсів,
віддаленістю до приймальних пунктів. До районів з найбільшою врожайністю
цукрових буряків належать Пирятинський (440,2 ц/га), Шишацький (356,0 ц/га),
Глобинський (337,1 ц/га), Карлівський (334,3 ц/га) та Великобагачанський (324,4
ц/га) райони.
Основною олійною культурою області є соняшник, насіння якого містить 35 —
40 % олії, яка переважно використовується для продовольчих цілей, виготовлення
мила та фарб. Побічні продукти (макуха і шрот) є цінним кормом для тварин.
Зрілі стебла соняшнику можна використовувати як паливо, а також як технічну
сировину для виробництва мила, скла, паперу, штучного шовку.
Середня врожайність соняшнику в Полтавській області становить 15,7 ц/га, а
валовий збір — 264 тис. т (2006 р.). Найвищі показники мають Новосанжарщина,
Глобинщина, Зінківщинай, Карлівщина.
Картопля та овочі
Коментарі
Дописати коментар